recept aardbeienkwarktaart

Dol op aardbeien? Wij wel 🙂

Vroeger vond ik het altijd feest als de aardbeien rijp waren, lekker zoeken tussen de blaadjes naar de mooiste aardbeien. We maakten er altijd een wedstrijdje van wie de grootste kon vinden.
Gelukkig kun je in het seizoen ook hele smaakvolle aardbeien kopen en hebben we daar een lekkere taart mee bedacht.

Aardbeien kwarktaart

Deze frisse taart kan je op verschillende manieren maken: glutenvrij, suikervrij of gewoon lekker met. De ingrediënten op de foto zijn voor de versie met een bodem van biscuitjes. In het recept lees je ook de versie die glutenvrij is met een bodem van dadels. Ook als je geen allergie of intolerantie hebt voor gluten is de variant met dadels erg lekker. Kies zelf welke jij het wilt maken.

ingredienten_aardbeikwark1

Ingredienten bodem glutenvrij:
– 200 gram dadels
– 200 gram walnoten of pecannoten
– snufje zout
Als de dadels hard en droog zijn, laat ze dan een half uur wellen in een bak warm water. Giet ze af en maal tot een bijna egale massa in de keukenmachine. Het vormt zich tot een grote bol, haal deze er uit en leg apart. Maal de noten kruimelig en doe dan de dadels en het zout er bij. Maal tot een egale massa, soms is het nodig om de zijkanten een beetje naar beneden te schrapen zodat alles goed gemengd wordt.
Leg bakpapier over de bodem van een springvorm (23-26 cm). (zijkanten niet invetten want dan plakken de aardbeien niet meer) Druk de dadel-noten massa met de achterkant van een natte lepel glad en zet weg in de koelkast.

Ingredienten bodem met koekjes
– 220 gram biscuitjes
– 100 gram gesmolten boter
Maal de koekjes tot fijne kruimels in de keukenmachine. Smelt de boter en meng met de koekkruimels. Leg bakpapier over de bodem van een springvorm (23-26 cm). (zijkanten niet invetten want dan plakken de aardbeien niet meer) Druk de kruimels met de achterkant van een lepel aan en zet de bodem in de koelkast totdat je de vulling klaar hebt.

Vulling
– 300 gram verse aardbeien
– 250 gram bevroren aardbeien (mag ook vers hoor)
– 500 gram volle kwark
– 250 gram verse slagroom (houdbaar kan ook)
– 8 blaadjes gelatine
– 1 theelepel vanille-extract
– 3 eetlepels ahornsiroop, rijststroop of honing (elke vloeibare zoetstof is goed, zelf even proeven hoeveel je nodig vind)

Bereiding vulling:
Snijd de verse aardbeien doormidden (zonder kroontje) en zet ze met de punt omhoog, met de open gesneden kant tegen het bakblik aan. Druk ze zachtjes aan zodat ze zich een beetje vacuum zuigen. Straks nog een keer controleren als je de vulling er in giet. De aardbeien die over zijn kun je bij de bevroren aardbeien doen, bewaren voor bovenop of lekker opeten 🙂

Doe de bevroren aardbeien in een pannetje en laat ze op zacht vuur langzaam ontdooien (5-10 min) daarna 5-10 minuten laten borrelen totdat ze een beetje uit elkaar beginnen te vallen. Voeg de zoetstof toe (mocht je toch graag suiker gebruiken dan kan je hier suiker naar smaak toevoegen). Met een staafmixer pureer je de aardbeien.

Week de gelatine 5 minuten in een bakje met koud water. Knijp dan uit en roer het in de warme aardbeienpuree totdat het opgelost is. Laat een klein beetje afkoelen tot het lauwwarm is.

Klop de slagroom lobbig en meng voorzichtig de kwark en het vanille-extract  er doorheen.
Zet de mixer op de laagste stand en roer de aardbeienpuree er doorheen. Je kan een klein beetje van de puree bewaren om de bovenkant te marmeren. Proef nog een keer of je de taart zoet genoeg vindt, voeg anders nog iets toe.

Controleer of de verse aardbeien goed met de zijkant tegen de rand van de bakvorm staan en giet dan de vulling erin. Klop tegen de zijkant van de vorm om de grote luchtbellen te verwijderen.
Druppel eventueel de laatste aardbeienpuree voorzichtig bovenop en marmer de bovenkant door met een sateprikker voorzichtig te roeren.

Zet minimaal twee uur in de koelkast zodat de taart kan opstijven. Voorzichtig de vorm loshalen en de taart is klaar!

Wij zijn benieuwd of het gelukt is, stuur je ons een foto?

Deze taart kan je ook met ander fruit maken zoals bijvoorbeeld mango. Gebruik dan twee verse mango’s waarvan je het vruchtvlees van de pit afsnijdt. De helft gebruik je om mousse van te maken. Verwarmen in een pannetje, pureren en dan de gelatine erbij. De andere helft kun je een deel mooi in plakjes snijden om tegen de zijkanten van de bakvorm te plakken. De rest snij je in kleine stukjes en meng je door de kwark. Hou je niet van stukjes? Dan gebruik je alle mango om puree van te maken.