Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Recept chocolade-kokostaart

De chocolade-kokostaart is al een tijdje een van de best verkopende taarten in onze winkel. Misschien wel omdat het zonder gluten, suiker en lactose gemaakt is en ook nog eens veganistisch, maar waarschijnlijk gewoon omdat het super lekker is. Een klein stukje is genoeg want de taart is machtig!

Fluweelzachte vulling met een volle chocoladesmaak en een bodem met een stevige bite van dadels en geroosterde kokos.
We delen het recept graag met jullie zodat je thuis ook deze taart kan “bakken”. Je hebt er geen oven voor nodig want hij wordt bereid in de vriezer. Super handig want je kan hem dus lang bewaren, als je hem niet in een keer opeet 🙂

Het is wel handig om een goede keukenmachine te hebben zodat je dadels goed fijn kan malen. Het hoeft geen supersonisch apparaat te zijn hoor,  bij ons in de keuken gebruiken we het oude trouwe beestje dat we van een tante hebben gekregen en dat gaat ook prima. Maar mocht je vaker zulke taarten willen maken dan is het natuurlijk een goed excuus om een goed apparaat aan te schaffen.

Aan de slag! De ingrediënten kan je bij de meeste supermarkten allemaal kopen.

ingredienten_choco (1)

Ingrediënten voor de bodem:

  • 1 1/4 cups of 225gram ontpitte medjool dadels (als ze hard zijn 30 min in een bakje met heet water laten weken)
  • 1 1/4 cups of 125 gram geraspte kokos
  • 2 1/2 eetlepel fijngemalen lijnzaad
  • 2 1/2 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie (15 ml)
  • 1/4 theelepel zout of een snufje naar smaak
  • 1 theelepel water (alleen wanneer nodig als het deeg niet wil binden)

Ingrediënten voor de vulling

  • 300 gram pure chocolade (minstens 70% cacao) liefst suikervrij
  • 1 blik kokosmelk (400ml) op kamertemperatuur (geen lightversie)
  • 4 eetlepels ahornsiroop (60ml)(of een andere vloeibare zoetmaker naar keuze, mag ook minder want de chocolade is ook al zoet)
  • 1 theelepel vanille extract
  • klein snufje zeezout

Kokosslagroom is optioneel

  • 1 blik kokosmelk (400ml) nachtje in de koelkast laten staan
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Bereidingswijze:

  1. Rooster de kokos in de oven, 5 minuten op 175graden tot het heel lichtbruin is en lekker gaat ruiken. Laat afkoelen.
  2. Gebruik een bakvorm van 23 cm, knip twee stroken bakpapier en leg die gekruisd over de bodem. Daaroverheen drapeer je vershoudfolie zodat de bodem niet blijft plakken. De stroken bakpapier zorgen er voor dat je de taart uit de vorm kan wippen.
  3. Voor de bodem, maal de dadels fijn in de keukenmachine. Gebruik je harde dadels, dan is het aan te raden om ze eerst een half uurtje in warm water te laten wellen). De dadels zullen zicht tot een grote bal vormen. Voeg de rest van de ingredienten toe en meng tot een egaal deeg. Je zal af en toe even met een lepel de randen leeg moeten schrapen zodat alles goed gemengd wordt. Het is best plakkerig. Druk het deeg in de bakvorm en maak een klein opstaand randje. Het helpt als je je handen of de achterkant van een lepel nat maakt
  4. Zet de bodem in de vriezer terwijl je de vulling maakt.
  5. Smelt de chocolade au bain marie, zorg dat het niet te heet wordt dus wanneer de chocolade bijna gesmolten is kan je de rest laten smelten door van het vuur af nog even door te roeren.
  6. Als de kokosmelk niet helemaal egaal is dan kan je dit in een grote kom even mixen tot het alle klontjes weg zijn. Haal er 1/4 cup (60 ml) kokosmelk uit en zet apart. Giet de gesmolten chocolade door de kokosmelk en mix snel met de handmixer tot het mooi egaal is. Voeg de ahornsiroop naar smaak en de vanille toe.
  7. Giet de vulling over de bodem heen en klop even zodat de luchtbelletjes eruit zijn.
  8. Giet een paar druppeltjes van de overgebleven kokosmelk over de vulling en roer daar voorzichtig met een sateprikkertje door voor een mooie gemarmerd effect.
  9. Zet twee uur in de vriezer. Je kan de taart het beste koel bewaren maar in de vriezer kan natuurlijk ook. Na 10 min op kamertemperatuur kan je de taart al eten.

 

Optioneel

  1. Open het blik kokosmelk dat een nacht in de koelkast heeft gestaan. Schep het harde gedeelte er af en doe in een grote kom. Het water kan je ergens anders voor gebruiken, bijvoorbeeld een smoothie. Klop met de mixer totdat het net zo fluffy is als slagroom. Doe er dan een zoetmiddel bij naar smaak. Een vleugje vanille maskeert de kokossmaak een beetje. Wil je dat de slagroom “stijf” blijft dan helpt het om er een zakje klopfix doorheen te roeren.

Wij zijn benieuwd of het bij jullie net zo lekker is als bij ons! Eet smakelijk 😉

 

Comments are closed.

Volg ons op: