Loading the content... Loading depends on your connection speed!

Creative life

Posted on by Froukje Klop / Posted in Geen categorie, Maak het zelf | Categorie: Geen categorie, Maak het zelf / Tags: , ,
| Leave a comment

banner cl.png wordt weergegeven
Leuk nieuws, jullie hebben het vast al ergens langs zien komen: 24-25-26 maart is Creative Life in de werkspoorkathedraal in Utrecht.
Wij gaan daar drie dagen een mini winkeltje neerzetten en bieden de hele dag workshops aan. Wij hebben er super veel zin in! Kom je ook?

Creative Life is een creatief en inspirerend event, georganiseerd voor én door creatieve mensen, op een van de tofste evenementenlocaties van Nederland! Doe hier je inspiratie en ideeën op, ontdek de nieuwste trends, shop de mooiste (handmade) unieke items en designs, ontdek jouw creatieve talenten en neem deel aan de talloze workshops en masterclasses. Creativiteit in de breedste zin van het woord, van (Instax)fotografie tot handlettering, van paperart tot schilderen en van keramiek tot interiorstyling… en meer! Natuurlijk kun je tussendoor ook nog eens genieten bij de hipste en lekkerste foodtrucks…
Op de website http://www.creativelife.nl/ staan alle toffe deelnemers en de workshops die er aangeboden worden.

Wat kan je van Maak-Rotterdam verwachten:

Wij verkopen op het event een kleine collectie uit onze winkel, vooral leuke meeneem cadeautjes en veel planten. Je kan bij ons in de kraam met pin betalen. Onze winkel in Rotterdam zal deze dagen gesloten zijn, we kunnen helaas niet op twee plekken tegelijk zijn.

Workshosps
De hele dag door kan je bij ons aan tafel komen zitten om je eigen stempel of terrarium te maken.

Elke dag kun je bij ons van 10:00-13:00 aanschuiven om zelf een stempel te maken voor €10,- per persoon. Je krijgt er een leuk pakketje bij om de stempel meteen te kunnen gebruiken. Aanmelden is niet nodig maar mag wel. Je kunt aanschuiven als er plek is.

Van 13:30-17:00 gaan we aan de slag met mini terrariums. Je kiest een staand of hangend glazen bolletjes en mag deze vullen met aarde, steentjes en plantjes. Kost €15,- per persoon, aanmelden is niet nodig maar mag wel. Je kunt aanschuiven aan tafel als er plek is.

 

Maak het zelf: Turkse Linzensoep

Posted on by Froukje Klop / Posted in Eten en drinken, Geen categorie, glutenvrij, Maak het zelf, recepten, suikervrij | Categorie: Eten en drinken, Geen categorie, glutenvrij, Maak het zelf, recepten, suikervrij / Tags: , , , , , , , , ,
| Leave a comment

Recept: Turkse Linzensoep

Waar we het recept vandaan hebben weten we niet meer maar hij zit nu gewoon in ons hoofd opgeslagen.
Graag willen we het met jullie delen zodat je het thuis ook een keer kan maken. Ook heel handig om porties in te vriezen zodat je altijd een snelle hap klaar hebt.

Ingredienten:

  • 500 gram rode linzen
  • 2 uien
  • 2 aardappels
  • 2 grote wortels
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 el gedroogde munt
  • 2 el boter (of iets anders om in te bakken als je liever veganistisch eet)
  • blikje tomatenpuree (140 gram)
  • bouillonpoeder of blokje

Bereidingswijze:

Spoel de linzen goed af voordat je ze gaat gebruiken. Wij doen dit in een zeef en gaan er steeds even met de vingers doorheen terwijl we het onder de koude kraan houden.
Doe de linzen in een grote pan met ongeveer drie keer zoveel water, de linzen gaan enorm uitzetten.
Breng het water met de linzen aan de kook. Je zult zien dat er schuim bovenop komt, dit schep je zoveel mogelijk weg. Voeg eventueel nog wat water toe als de linzen dreigen droog te koken.

Schil ondertussen de aardappels, uien en wortels en snijd ze in kleine stukjes.
Als er geen schuim meer van de linzen af komt kan je de groentes, de bouillon en de peper toevoegen. Laat 20 minuten zachtjes koken en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Als de groentes zachtgekookt zijn kun je de tomatenpuree toevoegen en de soep pureren.

Smelt in een koekenpan de boter en bak daar de gedroogde munt kort in. Voeg het boter-muntmengsel toe aan de soep en proef of er nog wat zout en of peper aan toegevoegd moet worden.

Eet smakelijk!

Maak het zelf: Zoete aardappelsoep

Posted on by Froukje Klop / Posted in Eten en drinken, Geen categorie, glutenvrij, lactosevrij, Maak het zelf, recepten | Categorie: Eten en drinken, Geen categorie, glutenvrij, lactosevrij, Maak het zelf, recepten / Tags: , , , , , , , ,
| Leave a comment

Recept: Zoete aardappelsoep

Bij ons in de lunchroom een van de favoriete soepen, er komen zelfs mensen voor omfietsen 🙂
Maar helemaal niet moeilijk om te maken dus je kunt het thuis ook eens zelf proberen.

Ingredienten:

  • 1 kilo zoete aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote wortels
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • bouillonpoeder of blokjes naar smaak

Schil de zoete aardappels, de wortels, de uien en de knoflook en snij ze in blokjes.
Doe een klein scheutje olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui glazig, dan de knoflook kort meebakken.
Voeg de zoete aardappel en wortel toe en bak 3 minuten.
Doe water in de pan totdat de groentes net onder water staan en voeg de kruiden toe.

Laat ongeveer 20-30 minuten zachtjes koken tot de groentes zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep mooi glad.
Roer de kokosmelk er doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

Scones

Posted on by Froukje Klop / Posted in Eten en drinken, Geen categorie, recepten | Categorie: Eten en drinken, Geen categorie, recepten / Tags: , , , , ,
| Leave a comment

Recept: Scones

Wie wel eens in Engeland scones gegeten heeft zal dat niet snel meer vergeten, klein beetje krokant, klein beetje zacht, klein beetje zout en een klein beetje zoet. De perfecte combinatie want het is geen cakeje maar ook geen broodje. Met een dikke klodder clotted cream er op en een lekkere dot jam maak je er vanzelf een gebakje van.

Wij serveren de scones bij de high tea en je kunt ze ook los bestellen. Omdat ze best wel snel uitdrogen is het het lekkerst om ze vers te bakken net voordat je ze gaat opeten, een dag later zijn ze al niet meer zo lekker.
We delen graag het recept met jullie, laat je weten of het gelukt is?

sconesreceptsmall

Ingredienten:
voor ca 20 stuks

460 gram bloem plus extra om aanrecht te bestuiven
150 gram koude roomboter in stukjes
20 gram bakpoeder
75 gram suiker
150 ml melk
1/4 theelepel zout
1 ei

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe alle ingredienten in een grote kom en meng met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Bestuif het schone aanrecht met wat bloem en druk de bol deeg uit tot een platte plak van 1,5 cm dik. Wij doen het meestal met de hand maar je kan ook een deegroller gebruiken.

Steek de scones uit. Wij gebruiken meestal een ronde koekjes uitsteker van 5 cm doorsnee. Je kan het ook met een glas doen of met een mes uitsnijden.

Leg ze op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met een beetje melk of eidooier.
Dan 10-15 min bakken in de hete oven. Ze zijn klaar wanneer ze een lichtbruine bovenkant hebben en de zijkant gaar is. Dit kun je testen door er heel zachtjes tegenaan te duwen, voelt het nog als deeg dan hebben ze nog een paar minuten nodig.
Laat ze even afkoelen en serveer ze dan met clotted cream en jam. (met slagroom kan natuurlijk ook)

Tip: ga je ze niet allemaal tegelijk gebruiken dan kan je de uitgestoken deegrondjes heel goed invriezen. Laat ze goed ontdooien voor gebruik en bak ze dan net zo af als de verse scones.

Tip: Je kunt de uitgestoken deegrondjes afgedekt een dag in de koelkast bewaren, dan heb je de volgende dag nog een keer verse scones 🙂 Of je kan ze vast voorbereiden als je een drukke verjaardag in de planning hebt.

Tip: Clotted cream is echt veel lekkerder dan slagroom maar wel moeilijker aan te komen. Wij bestellen het online bij de Jumbo. Je kan ook mascarpone 1 op 1 mengen met geklopte slagroom en dan geen suiker er door doen. Dit komt het dichtst bij de echte clotted cream.

 

Zomerse picknick

Posted on by Froukje Klop / Posted in Geen categorie | Categorie: Geen categorie / Tags: , , , ,
| Leave a comment

Het picknickseizoen is begonnen! Wij doen mee met een leuke Rotterdampas actie. Op vertoon van je Rotterdampas krijg je 50% korting een Picknick. De actie is geldig tot en met eind augustus.
Picknick €19, 50 (met rotterdampas 9,75): sandwich met oude kaas en mosterdmayonaise, nootjes, frisdrank of sapje naar keuze, brownie of appelgebakje en een frisse salade.
Voor €3,50 extra kan je er een lekkere fruitsalade bij bestellen.

De picknick is voor 1 persoon, worden voor je klaargemaakt en is in een tasje mee te nemen inclusief bestek, servetjes en rietjes.
Vooraf graag reserveren via info@maak-rotterdam.nl

Zonder Rotterdampas kan je natuurlijk ook een picknick reserveren!

picknick1

recept aardbeienkwarktaart

Posted on by Froukje Klop / Posted in Eten en drinken, glutenvrij, recepten, suikervrij | Leave a comment

Dol op aardbeien? Wij wel 🙂

Vroeger vond ik het altijd feest als de aardbeien rijp waren, lekker zoeken tussen de blaadjes naar de mooiste aardbeien. We maakten er altijd een wedstrijdje van wie de grootste kon vinden.
Gelukkig kun je in het seizoen ook hele smaakvolle aardbeien kopen en hebben we daar een lekkere taart mee bedacht.

Aardbeien kwarktaart

Deze frisse taart kan je op verschillende manieren maken: glutenvrij, suikervrij of gewoon lekker met. De ingrediënten op de foto zijn voor de versie met een bodem van biscuitjes. In het recept lees je ook de versie die glutenvrij is met een bodem van dadels. Ook als je geen allergie of intolerantie hebt voor gluten is de variant met dadels erg lekker. Kies zelf welke jij het wilt maken.

ingredienten_aardbeikwark1

Ingredienten bodem glutenvrij:
– 200 gram dadels
– 200 gram walnoten of pecannoten
– snufje zout
Als de dadels hard en droog zijn, laat ze dan een half uur wellen in een bak warm water. Giet ze af en maal tot een bijna egale massa in de keukenmachine. Het vormt zich tot een grote bol, haal deze er uit en leg apart. Maal de noten kruimelig en doe dan de dadels en het zout er bij. Maal tot een egale massa, soms is het nodig om de zijkanten een beetje naar beneden te schrapen zodat alles goed gemengd wordt.
Leg bakpapier over de bodem van een springvorm (23-26 cm). (zijkanten niet invetten want dan plakken de aardbeien niet meer) Druk de dadel-noten massa met de achterkant van een natte lepel glad en zet weg in de koelkast.

Ingredienten bodem met koekjes
– 220 gram biscuitjes
– 100 gram gesmolten boter
Maal de koekjes tot fijne kruimels in de keukenmachine. Smelt de boter en meng met de koekkruimels. Leg bakpapier over de bodem van een springvorm (23-26 cm). (zijkanten niet invetten want dan plakken de aardbeien niet meer) Druk de kruimels met de achterkant van een lepel aan en zet de bodem in de koelkast totdat je de vulling klaar hebt.

Vulling
– 300 gram verse aardbeien
– 250 gram bevroren aardbeien (mag ook vers hoor)
– 500 gram volle kwark
– 250 gram verse slagroom (houdbaar kan ook)
– 8 blaadjes gelatine
– 1 theelepel vanille-extract
– 3 eetlepels ahornsiroop, rijststroop of honing (elke vloeibare zoetstof is goed, zelf even proeven hoeveel je nodig vind)

Bereiding vulling:
Snijd de verse aardbeien doormidden (zonder kroontje) en zet ze met de punt omhoog, met de open gesneden kant tegen het bakblik aan. Druk ze zachtjes aan zodat ze zich een beetje vacuum zuigen. Straks nog een keer controleren als je de vulling er in giet. De aardbeien die over zijn kun je bij de bevroren aardbeien doen, bewaren voor bovenop of lekker opeten 🙂

Doe de bevroren aardbeien in een pannetje en laat ze op zacht vuur langzaam ontdooien (5-10 min) daarna 5-10 minuten laten borrelen totdat ze een beetje uit elkaar beginnen te vallen. Voeg de zoetstof toe (mocht je toch graag suiker gebruiken dan kan je hier suiker naar smaak toevoegen). Met een staafmixer pureer je de aardbeien.

Week de gelatine 5 minuten in een bakje met koud water. Knijp dan uit en roer het in de warme aardbeienpuree totdat het opgelost is. Laat een klein beetje afkoelen tot het lauwwarm is.

Klop de slagroom lobbig en meng voorzichtig de kwark en het vanille-extract  er doorheen.
Zet de mixer op de laagste stand en roer de aardbeienpuree er doorheen. Je kan een klein beetje van de puree bewaren om de bovenkant te marmeren. Proef nog een keer of je de taart zoet genoeg vindt, voeg anders nog iets toe.

Controleer of de verse aardbeien goed met de zijkant tegen de rand van de bakvorm staan en giet dan de vulling erin. Klop tegen de zijkant van de vorm om de grote luchtbellen te verwijderen.
Druppel eventueel de laatste aardbeienpuree voorzichtig bovenop en marmer de bovenkant door met een sateprikker voorzichtig te roeren.

Zet minimaal twee uur in de koelkast zodat de taart kan opstijven. Voorzichtig de vorm loshalen en de taart is klaar!

Wij zijn benieuwd of het gelukt is, stuur je ons een foto?

Deze taart kan je ook met ander fruit maken zoals bijvoorbeeld mango. Gebruik dan twee verse mango’s waarvan je het vruchtvlees van de pit afsnijdt. De helft gebruik je om mousse van te maken. Verwarmen in een pannetje, pureren en dan de gelatine erbij. De andere helft kun je een deel mooi in plakjes snijden om tegen de zijkanten van de bakvorm te plakken. De rest snij je in kleine stukjes en meng je door de kwark. Hou je niet van stukjes? Dan gebruik je alle mango om puree van te maken.

 

 

 

Recept chocolade-kokostaart

Posted on by Froukje Klop / Posted in glutenvrij, lactosevrij, recepten, suikervrij | Leave a comment

De chocolade-kokostaart is al een tijdje een van de best verkopende taarten in onze winkel. Misschien wel omdat het zonder gluten, suiker en lactose gemaakt is en ook nog eens veganistisch, maar waarschijnlijk gewoon omdat het super lekker is. Een klein stukje is genoeg want de taart is machtig!

Fluweelzachte vulling met een volle chocoladesmaak en een bodem met een stevige bite van dadels en geroosterde kokos.
We delen het recept graag met jullie zodat je thuis ook deze taart kan “bakken”. Je hebt er geen oven voor nodig want hij wordt bereid in de vriezer. Super handig want je kan hem dus lang bewaren, als je hem niet in een keer opeet 🙂

Het is wel handig om een goede keukenmachine te hebben zodat je dadels goed fijn kan malen. Het hoeft geen supersonisch apparaat te zijn hoor,  bij ons in de keuken gebruiken we het oude trouwe beestje dat we van een tante hebben gekregen en dat gaat ook prima. Maar mocht je vaker zulke taarten willen maken dan is het natuurlijk een goed excuus om een goed apparaat aan te schaffen.

Aan de slag! De ingrediënten kan je bij de meeste supermarkten allemaal kopen.

ingredienten_choco (1)

Ingrediënten voor de bodem:

  • 1 1/4 cups of 225gram ontpitte medjool dadels (als ze hard zijn 30 min in een bakje met heet water laten weken)
  • 1 1/4 cups of 125 gram geraspte kokos
  • 2 1/2 eetlepel fijngemalen lijnzaad
  • 2 1/2 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie (15 ml)
  • 1/4 theelepel zout of een snufje naar smaak
  • 1 theelepel water (alleen wanneer nodig als het deeg niet wil binden)

Ingrediënten voor de vulling

  • 300 gram pure chocolade (minstens 70% cacao) liefst suikervrij
  • 1 blik kokosmelk (400ml) op kamertemperatuur (geen lightversie)
  • 4 eetlepels ahornsiroop (60ml)(of een andere vloeibare zoetmaker naar keuze, mag ook minder want de chocolade is ook al zoet)
  • 1 theelepel vanille extract
  • klein snufje zeezout

Kokosslagroom is optioneel

  • 1 blik kokosmelk (400ml) nachtje in de koelkast laten staan
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Bereidingswijze:

  1. Rooster de kokos in de oven, 5 minuten op 175graden tot het heel lichtbruin is en lekker gaat ruiken. Laat afkoelen.
  2. Gebruik een bakvorm van 23 cm, knip twee stroken bakpapier en leg die gekruisd over de bodem. Daaroverheen drapeer je vershoudfolie zodat de bodem niet blijft plakken. De stroken bakpapier zorgen er voor dat je de taart uit de vorm kan wippen.
  3. Voor de bodem, maal de dadels fijn in de keukenmachine. Gebruik je harde dadels, dan is het aan te raden om ze eerst een half uurtje in warm water te laten wellen). De dadels zullen zicht tot een grote bal vormen. Voeg de rest van de ingredienten toe en meng tot een egaal deeg. Je zal af en toe even met een lepel de randen leeg moeten schrapen zodat alles goed gemengd wordt. Het is best plakkerig. Druk het deeg in de bakvorm en maak een klein opstaand randje. Het helpt als je je handen of de achterkant van een lepel nat maakt
  4. Zet de bodem in de vriezer terwijl je de vulling maakt.
  5. Smelt de chocolade au bain marie, zorg dat het niet te heet wordt dus wanneer de chocolade bijna gesmolten is kan je de rest laten smelten door van het vuur af nog even door te roeren.
  6. Als de kokosmelk niet helemaal egaal is dan kan je dit in een grote kom even mixen tot het alle klontjes weg zijn. Haal er 1/4 cup (60 ml) kokosmelk uit en zet apart. Giet de gesmolten chocolade door de kokosmelk en mix snel met de handmixer tot het mooi egaal is. Voeg de ahornsiroop naar smaak en de vanille toe.
  7. Giet de vulling over de bodem heen en klop even zodat de luchtbelletjes eruit zijn.
  8. Giet een paar druppeltjes van de overgebleven kokosmelk over de vulling en roer daar voorzichtig met een sateprikkertje door voor een mooie gemarmerd effect.
  9. Zet twee uur in de vriezer. Je kan de taart het beste koel bewaren maar in de vriezer kan natuurlijk ook. Na 10 min op kamertemperatuur kan je de taart al eten.

 

Optioneel

  1. Open het blik kokosmelk dat een nacht in de koelkast heeft gestaan. Schep het harde gedeelte er af en doe in een grote kom. Het water kan je ergens anders voor gebruiken, bijvoorbeeld een smoothie. Klop met de mixer totdat het net zo fluffy is als slagroom. Doe er dan een zoetmiddel bij naar smaak. Een vleugje vanille maskeert de kokossmaak een beetje. Wil je dat de slagroom “stijf” blijft dan helpt het om er een zakje klopfix doorheen te roeren.

Wij zijn benieuwd of het bij jullie net zo lekker is als bij ons! Eet smakelijk 😉

 

Hapjes winterfeest

Posted on by Onlinegoedvindbaar / Posted in Eten en drinken | Categorie: Eten en drinken / Tags: , ,
| Leave a comment

Vandaag maakten wij gezellige hapjes voor het winterfeest van de buurtbewoners.

Volg ons op: